Translate

14 gru 2015

Blogmas #4 - Moje ulubione świąteczne ciasto - wg. przepisu Nigelli Lawson

Dziś pisze czwarty post z serii Blogmas, czuję, że ta seria o wiele bardziej różni się od moich stałych postów,  jednakże pierwszy raz robię Blogmas i jest to dla mnie nowe doświadczenie.
Jak mogliście zauważyć, posty z tej serii są dość lekkie, łatwe i myślę, że szybko się je czyta.

Dziś podam Wam przepis na moje ulubione ciasto, które chętnie robię szczególnie w okres świąteczny. To przepis , który kiedyś znalazłam w gazecie, autorstwa popularniej brytyjskiej kucharki Nigelli Lawson

Ciasto miodowe:

Składniki na ciasto :
- 500g mąki
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g jasnego, brązowego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 250g masła
- 300ml/500g złotego syropu można go zastąpić miodem
- 300ml mleka

Sos :
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki białego cukru
- 50g masła
- 150g złotego syropu
- 125ml śmietany kremówki

Sposób przyrządzania :

Nastaw piekarnik na 190 C.
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę i przyprawę do piekarnika w misce.
W drugim naczyniu roztrzep jajka.
W małym rondelku rozpuść masło z miodem na małym ogniu, kiedy oba składniki się połączą dodaj mleko. Poczekaj aż całość lekko ostygnie, zanim dodasz zawartość rondla do mąki z jajkami.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przelej do tortownicy i piecz 75-90 minut.
Sos przygotuj w trakcje pieczenia ciasta.
Wsyp do rondla cukier, dodaj masło, złoty syrop i całość gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowy sos przelej do małego dzbanka.
Polewaj nim upieczone ciasto.

Smacznego ;-)


Mimo, iż jestem teraz w trakcja wyzwania - 30 dni bez słodyczy, to w święta nie odmawiam sobie zjedzenia kawałka ( a nawet dwóch ) ciasta. ;-)

3 komentarze:

Dziękuję ;-)!!!